Jump to content

  •  


Toggle Escort Cabriolet Club Messages

Hello and welcome to The Escort Cabriolet Club

Like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information.

To take advantage of it immediately Click here!

There are many great features that are not available to guests at the Escort Cabriolet Club including:

You are able to view and shout to the shoutbox, you are able to post in the forum, you are able to use the gallery.

We would like you to register and come and join us, and join in.

Alternatively why not become an Escort Cabriolet Club member.


Photo

Stalling When Approaching Junctions


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 zygott

zygott

    Member

  • Forum Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • Gender:Male
  • Location:Merseyside

Posted 08 January 2018 - 10:07 PM

my 1990 cabby keeps randomly stalling. as i am braking for the lights/junction sometimes it stalls, others the revs drop low, (oil light comes on then goes out), other times its fine.

can be when im on a dual carridge way, or round town. when the engine is hot, or after 5 mins of driving.

 

have cleaned the ICV, then changed it for a spare and its still the same.

 

any ideas? 

 

its an XR3i EFI, has aftermarket airfilter and sportex exhaust with 421 manifold on it. 

 

runs perfect just suddenly stalls when you put the clutch in.

 

i can bump it while rolling and it kicks up straight away. (literally lift my foot off the clutch and press is straight back down and it will struggle to idle) just a quick blip of the throttle and its fine, its as if the car does not know its supposed to idle and when i blip the throttle it realises im idling and not driving so works fine,.

 

if i manage to stop at the lights ok it will sit there and idle all day long, never stalls then, its only when i press the clutch. probably 6 out of 10 times it stalls.

 

i now have to press the clutch then quickly blip the throttle before braking and it doesn't stall then, not good at 60 on a dual carriage way approaching lights/round about!


  • 0

#2 StuDaBear

StuDaBear

    Advanced Member

  • Forum Members
  • PipPipPip
  • 180 posts

Posted 08 January 2018 - 10:09 PM

I would start by cleaning the throttle body out with carb cleaner.


  • 0

#3 Ian71

Ian71

    Advanced Member

  • Club Members
  • PipPipPip
  • 1,234 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bedford
  • Interests:Classic Fords, mostly Escorts.

Posted 08 January 2018 - 10:14 PM

Check vacumn pipes for leaks or not tight fitting on the ends.
  • 0

#4 Stephen Bearded Minky Hill

Stephen Bearded Minky Hill

    Advanced Member

  • Club Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • Gender:Male

Posted 09 January 2018 - 05:30 AM

If you unplug the iscv does it still tick over around 750rpm? If not the "base idle" needs setting. There's a small screw on the left of the throttle body near the tps.
  • 0

#5 zygott

zygott

    Member

  • Forum Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • Gender:Male
  • Location:Merseyside

Posted 09 January 2018 - 07:23 PM

if i unplug icv it stalls. changed base idle a bit and seems loads better. revs dropped a couple of times but not stalled. 


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Welome guest to the Escort Cabriolet Club!
Please Login or Register to use the full featues

Join The Escort Cabriolet Club

Join The Escort Cabriolet Club